Τοποθεσία

Το Elatos Resort & Health Club βρίσκεται στον Ίταμο Επταλόφου Φωκίδος, βορειοδυτικά του Παρνασσού, σε υψόμετρο 1.300 μέτρων μέσα σε μια κατάφυτη από έλατα πλαγιά και μόλις 9 χλμ. από τη διασταύρωση του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού.

Πίσω από το συγκρότημα μπορείτε να απολαύσετε πεζοπορίες και εξορμήσεις στη φύση και, εάν είστε τυχεροί, να θαυμάσετε -ανάμεσα στην πλούσια χλωρίδα- το ενδημικό είδος “Παιώνια του Παρνασσού”

Εκκλησίες και Μοναστήρια

Όσιος Λουκάς (45 χλμ.)
Χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα κοντά στην Αρχαία Στείριδα, το μοναστήρι του Οσίου Λουκά αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της Μεσοβυζαντινής Εποχής στον ελλαδικό χώρο. Στη διάρκεια των δέκα περίπου αιώνων από την ίδρυσή του, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορικές περιπέτειες του τόπου, κερδίζοντας την εύνοια αυτοκρατόρων και αξιωματούχων στα βυζαντινά χρόνια. Στην περίοδο της Φραγκοκρατίας περιήλθε στην κατοχή τάγματος καθολικών μοναχών και γνώρισε την καταστρεπτική μανία και λεηλασία των κατακτητών, Καταλανών και Τούρκων. Στον αγώνα του 1821 αποτέλεσε το ορμητήριο αρματολών και κλεφτών.

Άγιος Γεώργιος Αράχωβας
Στον Βυζαντινό Ιερό Ναό γίνεται πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, που διαρκεί τρεις μέρες. Η λατρεία του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα χάνεται στα βάθη του χρόνου και συνδέεται με τους θρύλους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια και την ιστορία της. Λαμπρή εκκλησία του Αγίου με αρχαία μάρμαρα εντυπωσίαζε τους ξένους στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Μαρτυρείται ήδη από το 1676, αλλά είναι άγνωστο πόσα χρόνια πριν υπήρχε εκκλησία στον ίδιο χώρο, ενώ η σημερινή χτίστηκε το 1833. Θα ανεβείτε 264 σκαλιά από το κέντρο του χωριού για να φτάσετε στον ναό. Εδώ διεξήχθη η ιστορική μάχη της Αράχωβας το 1826 και αναβιώνει κάθε χρόνο με την 3ήμερη εθνικοθρησκευτική γιορτή, το ξακουστό ανά το πανελλήνιο «πανηγυράκι».
Στο προαύλιο του ναού βρίσκεται το μνημείο με το κανόνι-λάφυρο από την ιστορική μάχη, οι ιστορικές πολεμίστρες καθώς και το μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη.

Μονή της Αγίας Ιερουσαλήμ
Στο βορειοδυτικό τμήμα της Βοιωτίας, κοντά στη Δαύλεια, στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού και σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο από έλατα, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα της περιοχής, η μονή της Αγίας Ιερουσαλήμ ή της Αγιαρσαλής (Γερσαλής), κατά την τοπική έκφραση, που τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Θεωρείται πως χτίστηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. και η ονομασία της υποδεικνύει τη σύνδεσή της με την Παλαιστίνη, καθώς στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού εικάζεται ότι τους βυζαντινούς χρόνους διέμεναν ασκητές από τους Αγίους Τόπους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.monastiria.gr

Θάλασσα

Γαλαξίδι (58 χλμ.)
Το Γαλαξίδι έχει μεγάλη ναυτική ιστορία, άκμασε τον 19ο αιώνα και φιλοξενούσε πολλά καρνάγια στην περιοχή του Χηρόλακα και της Αγοράς.
Αξίζει να δείτε το νεοκλασικό κτήριο του Παρθεναγωγείου κτισμένο το 1880, το οποίο λειτούργησε έως το 1930, και τους ναούς του Αγίου Νικολάου και Αγίας Παρασκευής σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Στο λιμάνι του Γαλαξιδίου περπατήστε δίπλα στα παραδοσιακά σπίτια με τα όμορφα χρώματα που σπάνε τη μονοτονία. Περνώντας τις καφετέριες και τις ταβέρνες και συνεχίζοντας τη βόλτα σας στην απέναντι πλευρά του λιμανιού, συναντάτε ένα μικρό άλσος από ευκάλυπτους και πεύκα φυτεμένα πριν από έναν αιώνα περίπου και καταλήγετε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου (στο κέντρο της πόλης) με ενδιαφέροντα εκθέματα και συλλογές (www.galaxidimuseum.gr)

Ιτέα (42 χλμ.)
Η παραθαλάσσια αυτή πόλη θα σας εκπλήξει ευχάριστα με τους φαρδείς και άνετους δρόμους της, την προκυμαία και το νεοκλασικά της σπίτια.
Η σημερινή της μορφή οφείλεται κυρίως στον μηχανικό του Χ. Τρικούπη, Γ. Χριστοφόρου ο οποίος τη σχεδίασε με βάση το Ιπποδάμειο Σύστημα των Αρχαίων Ελλήνων.

Αμέτρητες Επιλογές

Ένας μαγικός κόσμος για εξερεύνηση σας περιμένει στον Παρνασσό! Σκι στο Χιονοδρομικό, ψώνια και νυχτερινή διασκέδαση στην Αράχωβα, επίσκεψη στους Δελφούς, μπάνιο στη θάλασσα στο γραφικό Γαλαξίδι είναι μόνο μερικές από τις επιλογές!

Φυσική Ομορφιά

Για τους λάτρεις της φύσης και του βουνού, ο Παρνασσός είναι η αφετηρία εξόρμησης σε απίστευτης ομορφιάς γωνιές της περιοχής. Αμέτρητα μονοπάτια και διαδρομές οδηγούν σε καταπράσινα λιβάδια και καταρράκτες που το ύψος τους ξεπερνά τα 80 μέτρα.

Χλωρίδα
Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού χαρακτηρίζεται από μεγάλο χλωριδικό πλούτο και από φυτικά είδη ιδιαίτερης επιστημονικής σημασίας – σπουδαιότητας, ενώ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών βοτανικών επιστημόνων και ερασιτεχνών από πολύ παλιά.
Στη δασική βλάστηση κυριαρχεί η Κεφαλληνιακή Ελάτη. Ο Δρυμός φιλοξενεί σημαντικό αριθμό φυτικών ειδών, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στις ψηλότερες κορυφές του Παρνασσού. Στα ελατοδάση συναντά κανείς πολλά είδη αγριοκορομηλιάς, κραταίγου και αρκεύθου, μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες, ενώ στη βορειοανατολική πλευρά του βουνού υπάρχουν συστάδες από μαύρη πεύκη.
Η χλωρίδα της περιοχής αποτελείται από 619 είδη και 153 υποείδη. Τα περισσότερα του χλωριδικού καταλόγου ανήκουν στην κατηγορία των αρωματικών, φαρμακευτικών και δηλητηριωδών ειδών, πολλά δε από αυτά έχουν πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες.
Η βλάστηση στον Παρνασσό είναι κληρονομιά εκείνης που κατά τον Όμηρο ήταν τόσο πυκνή ώστε ούτε ο ήλιος ούτε η βροχή μπορούσε να τη διαπεράσει.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.parnassosnp.gr

Πανίδα
Η πανίδα αποτελείται από ζώα κοινά στον ελληνικό χώρο, όπως η αλεπού, ο ασβός, ο λαγός, ο σκίουρος και άλλα είδη τρωκτικών καθώς και εντομοφάγα. Το τσακάλι, το αγριογούρουνο, το κουνάβι είναι σπάνια, ακόμα σπανιότερος είναι ο λύκος, και σχεδόν έχει εξαφανιστεί το ζαρκάδι.
Δασόβια είδη κυριαρχούν στην πτηνοπαγίδα του Δρυμού όπως πέρδικες, δρυοκολάπτες, μαυροτσικλιτάρες, χιονότσιχλες, χιονοψάλτες, ερπετά όπως η μεσογειακή χελώνα, η αγριόσαυρα, η οχιά, και αμφίβια όπως ο βάτραχος.
Όμως έξω από τα πυκνά δάση γύπες, αετοί και μικρότερα αρπακτικά διατηρούνται ακόμη δυστυχώς σε μικρούς αριθμούς, που περιλαμβάνουν όρνια , μπούφους , γυπαετούς (1989, 35 ζεύγη σε όλη την Ελλάδα), χρυσαετούς και περιστασιακά σπιζαετούς και γεράκια. Τα περισσότερα από αυτά είναι είδη υπό προστασία.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.parnassosnp.gr

Πολιτισμός

Δελφοί (34 χλμ.)
Παρνασσός και Δελφοί πάνε μαζί, τουλάχιστον για εκείνους που επιθυμούν να αισθανθούν κάτι από τον μυστηριακό χαρακτήρα της περιοχής, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά την Αράχωβα. Μια περιήγηση στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο θα σας κάνει να αντιληφθείτε τον λόγο για τον οποίο θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και γιατί κατά την Αρχαιότητα οι Δελφοί χαρακτηρίστηκαν ως ο Ομφαλός της Γης.
Το Μουσείο στεγάζει μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών της γύρω περιοχής, όπως τη Σφίγγα των Ναξίων και, φυσικά, τον περίφημο Ηνίοχο. Πρόκειται για ένα χάλκινο άγαλμα, που αποκαλύπτει το μεγαλείο της γλυπτικής τέχνης, μέσα από τις εξαιρετικά καλοδουλεμένες λεπτομέρειές του.
Στον εξωτερικό χώρο γύρω από το Μουσείο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μερικά από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία των Δελφών, όπως τη Θόλο, το Αρχαίο Θέατρο, το Στάδιο και τον Θησαυρό των Αθηναίων.

Κωρύκειο ‘Αντρο (15 χλμ.)
Το Κωρύκειο ‘Αντρο είναι γνωστό όχι μόνο από τους μύθους που το ακολουθούν, αλλά και από τα κείμενα αρχαίων συγγραφέων. Ο Παυσανίας, περιηγητής και γεωγράφος της Αρχαιότητας που το επισκέφθηκε τον 1ο αιώνα μ.X., αναφέρει ότι ήταν το πιο εντυπωσιακό σπήλαιο που είχε δει ποτέ.
Οι σταλακτίτες του μοιάζουν με κώρυκες (δερμάτινο ταγάρι, ασκί) που κρέμονται από την οροφή του, ενώ βαδίζοντας προς το βάθος του σπηλαίου, το πλήθος σταλακτιτών και σταλαγμιτών δημιουργεί ένα δάσος με έργα “αφηρημένης τέχνης”.
Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εδώ έφεραν στο φως ευρήματα που μαρτυρούν ότι στον χώρο υπήρχε μαντείο κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ οι αρχαίοι πίστευαν πως μέσα από τις σπηλιές υπήρχε δρόμος που οδηγούσε στον ‘Αδη.
Απέχει μόλις 15 χλμ. από το Elatos Resort προς Αράχωβα και μπορείτε να πάτε είτε πεζοπορώντας είτε με αυτοκίνητο.